Ontwerpmania

25-05-2014

 

Nu weet ik wat een voorlopigontwerpfase betekent: heel veel tekeningen! In de afgelopen weken hebben architect, planteam, energiedeskundigen en erfteam heel wat werk verzet. Van het architectenbureau GroenBlauw hebben wij schetsen van onze individuele plattegronden gekregen en ook al een aantal eerste ideeën voor de gevels van de verschillende huizenblokken: een mooie mix van steen & hout, met veel glas. Spannend! De huizen zullen brede overstekken hebben, waardoor de warme zomerzon niet te veel naar binnen komt maar de winterzon juist wel. Ons duurzaam energieconcept begint vorm te krijgen, en wij beginnen te wennen aan termen zoals nul-energie, warmte wisselaars, passieve zonneenergie en warmte terugwinning.

Begin mei hebben wij met z’n allen een zeer geslaagd weekend gehad in Wesepe, met veel tijd om bij te praten, samen te genieten van een glaasje wijn & lekkere maaltijden en natuurlijk ook de nodige belangrijke ontwikkelingsaspecten van Vriendenerf door te werken. Wij hebben een inspirerende lezing gehad van een regen- en afvalwaterdeskundige, waaruit bleek dat het goed mogelijk is om regenwater op te vangen en te gebruiken voor toiletten en wasmachines. Op de zaterdagmiddag hebben wij in groepjes gebrainstormd over het erf: driftig werden schaar en lijm en veel gekleurde papiertjes gebruikt om het erf in te delen en allerlei elementen eraan toe te voegen: paden, bomen, bloemborders, vijver, moestuin, leuke zitjes, etc. Zondagochtend hebben wij nog even de tijd genomen om over ons gemeenschapshuis “De Schuur” te praten en ook nog de eerste geveltekeningen van de architect te bekijken. 

Een paar weken later werd in een workshop met Hiltrud, van atelier GroenBlauw nogmaals aandacht besteed aan het erf en het ontwerp van De Schuur. Er bestaat grote overeenstemming over de belangrijkste aspecten van het erf (moestuin, vijver, bloemenprairie, slingerende paden, hoogteverschillen etc. Hiltrud ging naar huis met een goed idee van onze wensen.

Op 17 mei was de landelijke Open Dag van de Federatie Gezamelijk Wonen, en een aantal Erfvrienden stonden op locatie aan de Ringmus/Braamsluiper in Olst om mensen van informatie te voorzien. Niet alleen een paar nieuwe geinteresseerden kwamen langs, maar ook een aantal van onze toekomstige buren: fijn om hiermee kennis te maken en de plannen te bespreken. 

En nu is het wachten op de volgende tekeningen!

Groetjes,

Françoise

Foto
Foto
Foto
Foto

© 2020 Vereniging Vriendenerf